Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
пъстърва
пъстърва (цели) | 4 | |
сланина сланина | 100 g g | |
лозови листа
лозови листа (големи) | 4 бр. бр. | |
лук
лук (пресен) | 2 стръка стрък | |
мащерка мащерка | 2 стръка стрък | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме осолената сланина на кубчета и я запържваме на тиган заедно с нарязания лук. С тях пълним почистените пъстърви, като добавяме листенца мащерка.
Ако не използваме готови лозови листа от буркан, ги бланшираме, като за 1 - 2 min. ги потапяме във вряла вода и после ги охлаждаме в леденостудена. Увиваме всяка риба в лозов лист, поставяме в тава и овкусяваме с черен пипер и умерено количество сол (внимаваме заради осолената сланина).
Печем за 20 - 25 min. в предварително загрята на 160° C фурна.
Интересно: Тази рецепта е вдъхновена от Странджанския регион, където прясно уловената риба била завивана в сланина и листа от лапад (лопуш) и печена на жар. Казвали ѝ риба лопушка. Лозовите листа в нашата интерпретация придават по-голяма свежест на рибното месо заради леко киселата си нотка във вкуса.