Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цял заек цял заек | 1 | |
свински гърди свински гърди | 300 g g | |
сливи слива | 100 g g | |
репи ряпа | 2 глави глава | |
прясно мляко прясно мляко | 10 ml ml | |
краве масло краве масло | 30 g g | |
олио олио | 50 ml ml | |
дафинов лист дафинов лист | 3 | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер | ||
червен пипер червен пипер | 1 с.л. с.л. |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПечен заек със сини сливи и пюре от ряпа
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Внимателно обезкостяваме заека, като с помощта на остър нож отделяме месото от костите. Разстиламе го и овкусяваме със сол, червен пипер и малко олио. Пълним с почистените от костилки сини сливи, които предварително сме накиснали за малко в топла вода, за да омекнат.
Поставяме го върху нарязани на тънко свински гърди (може да използваме и бекон), които сме подредили така, че да образуват пласт с размера на обезкостеното заешко.
Навиваме всичко на руло, завързваме го с канап за готвене и го поставяме в намазнена тава. Печем час и половина на 180° C до готовност на месото.
Междувременно нарязваме ряпата на кубчета, сваряваме я и отцеждаме. Пасираме с прясното мляко, масло и сол, докато се получи гладко пюре.
Режем заешкото руло на парчета и го поднасяме върху основа от пюре, полято със соса от печенето.
Интересно: Тази рецепта е интерпретация на обредно ястие от Шопския край. Поради наличието на два вида месо подобни рецепти са се готвили в по-заможните семейства, и то предимно на празници.