Съвети и трикове

17-01-2018

https://gotvi.lidl.bg/Articles/S-veti-i-trikove

« назад
Social Share logo

Съвети и трикове

Как да вземем само няколко капки сок от лимон?

Когато Ви трябват само няколко капки от лимон, просто пробийте малка дупка в кората на цитруса с шиш или вилица и леко изстискайте. Нарязването на плода наполовина ще го изсуши и ще го направи негоден за употреба.

Свежа целина за по-дълго време

Една от най-предпочитаните подправки в кухнята – целината, може да бъде запазена за по-дълго крехка, свежа и зелена, като се измие, подсуши и увие в алуминиево фолио. Този съвет важи както за стръковете, така и за главата на растението. С добро съхранение можете да удължите живота на целината с няколко седмици.

Как да разберем дали яйцата са пресни?

Може да разберете дали яйцата са пресни, като ги поставите в тенджера, пълна с вода – пресните яйца ще потънат на дъното на съда, докато старите ще изплуват.

Научи любопитни и полезни факти за различните храни.

Фасул: бомба от белтъчини

Фасулът съдържа до 75% белтъчини, подобни по състав на тези в месото и рибата. Благодарение на нишестето, въглехидратите и витамините в него бобът е способен да задоволи почти напълно нуждата на човешкия организъм от хранителни вещества. Именно затова се смята за един от десетте най-полезни продукта.
Фасулът има лечебни свойства – съдържащият се в него аргинин понижава нивото на кръвната захар, което е незаменимо за болни от диабет. Продуктът доказано повлиява благотворно и атеросклероза, хипертония, нарушения на сърдечния ритъм. Съдържа мед, която подпомага синтеза на хемоглобин и адреналин, както и цинк, който нормализира обмена на веществата. Високото съдържание на желязо подпомага образуването на еритроцити.
В Древен Рим фасулът често се използвал не само за ядене, но и за козметични цели. Жените си правили пудри и помади от боб. Смята се, че дори самата Клеопатра си е правила маски за лице от фасул. Фасулът, особено зеленият, съдържа много фибри, затова може да бъде полезен за женската красота и като диетичен продукт. Но в никакъв случай не яжте зеления фасул суров, защото в шушулките му се съдържат отровни вещества, които се разрушават само при топлинна обработка.

Млякото: полезно или не?

Млякото съдържа немислим набор от полезни вещества – калций, калий, фосфор, рибофлавин, витамини В12 и D, влакнини, въглехидрати, магнезий и цинк.
Любопитен е фактът, че при възрастни хора от епохата на неолита не е намерен генът, който отговаря за усвояването на лактозата в млякото. Хората въпреки това се опитвали да пият мляко и станала генетична мутация, която ни позволява днес да усвояваме мляко – е, не всички, а малко под 50% от възрастното население на планетата.
През последните години се появиха твърдения, според които съвременното мляко, особено пастьоризираното, не е полезно за човека. Според някои изследователи е по-добре прясното мляко да бъде заменено от ядково такова
Кравите не дават мляко, докато не се отелят. Затова в млекофермите животновъдите оставят кравите да родят веднъж, след което непрекъснато ги доят до края на живота им, за да не спре лактацията. Един килограм натурално краве масло се получава от 21 литра мляко. За получаването на 1 килограм сирене трябват около 10 литра мляко.
Белтъчините в кравето мляко могат да се свързват с токсините в организма и да спомогнат за изхвърлянето им. Затова хората, които работят в нездравословна среда, често получават безплатно мляко от работодателите си.
А дали има растителен еквивалент на млякото, който да не е създаден от човека? Представете си, има! По бреговете на река Амазонка расте дървото сорвейра (роднина на нашенската скоруша), чийто сок прилича на мляко. Сладникав е и може да се консумира директно. Ако нагорчава леко, привкусът изчезва след преваряване.