Верига от любими рецепти
Черен боб с ориз и фритирани банани

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

черен боб черен боб125 g g
ориз ориз150 g g
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
червени чушки червена чушка1
зелени чушки зелена чушка1
люти чушки люта чушка
(червени)
1 - 2
слънчогледово олио слънчогледово олио300 ml ml
кимион кимион1 - 2 ч.л. ч.л.
банани банан2
сол сол

Черен боб с ориз и фритирани банани

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(8)

Начин на приготвяне

1. Измий боба в цедка и го остави през нощта в студена вода да омекне. На следващия ден излей водата и го кипни под капак в прясна вода. Готви под капак 1 ½ - 2 h до омекване и при нужда долей вряла вода.

2. Свари ориза във вряща подсолена вода според указанията върху опаковката.

3. Обели лука и чесъна и ги накълцай. Отстрани семките на чушките и лютите чушлета, нарежи чушките на кубчета, а лютите чушлета накълцай. Запържи ги за 5 - 8 min заедно с лука и чесъна в 2 с. л. горещо олио. Овкуси с кимиона и солта. Добави отцедените боб и ориз и пържи 2 - 3 min, като бъркаш.

4. Междувременно обели бананите за готвене и ги нарежи на шайби с дебелина 1 cm. Загрей останалото олио в тенджера, докато по дръжката на поставена в него дървена лъжица започнат да се изкачват мехурчета. Фритирай в олиото на порции банановите шайби за ок. 1 min, докато станат светло жълти на цвят.

5. Извади банановите шайби и ги остави върху кухненска хартия да попие мазнината, след това ги притисни между 2 дъски за рязане да се изправят и още веднъж ги фритирай за 1 min, докато станат кафяви. Остави ги да се отцедят, посоли ги леко и гарнирай с тях боба с ориз.

Съвети:

Към ястието подхождат доматена салца и заквасена сметана.

Ястието може да се приготви по-бързо, ако се използва черен или червен боб от консерва.

Можеш да сервираш боба с ориз като гарнитура към месно или рибно рагу.