« Назад

Филета от пъстърва и картофен гратин с резене

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

75 min
(3)
Време
Трудност
3 Рейтинг
Филета от пъстърва и картофен гратин с резене
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 75 min

1. Обели и измий картофите и ги рендосай или нарежи на тънки шайби. Вари ги 5 – 7 min във вряща подсолена вода.

2. Обели и накълцай лука. Почисти резенето и остави зелената част настрана. Разполови луковицата, отстрани стеблата и нарежи резенето напречно на тънки ивици. Задуши го заедно с лука в сгорещено олио за ок. 5 min и овкуси със солта и черния пипер.

3. Обели ябълките, отстрани им семките и ги нарежи на резени. Смеси ги с отцедените картофи и резенето в голяма намазнена тава. Разбъркай сметаната, хряна и 50 ml бульон, овкуси пикантно със солта и черния пипер и залей зеленчуците. Запечи за 45 – 55 min в предварително загрята на 180° C фурна. При нужда долей още бульон.

4. Докато се пекат, измий и подсуши пъстървите. За да ги филетираш, направи с остър нож разрез напречно зад хрилете. След това прокарай ножа успоредно на гръбначната кост по цялата дължина на гърба. С поставен откъм плоската страна нож отдели филето от костите. Отрежи коремната част и отстрани костите от средата на филето. Обърни рибата и отдели второто филе по същия начин. Процедирай така и с останалите риби.

5. Подправи филетата със солта, черния пипер и сока от лимон и ги пържи ок. 2 min в сгорещено масло от страната с кожата. Обърни и пържи още 1 – 2 min. Накълцай зелената част на резенето и наръси с него гратина. Сервирай с рибните филета.