« Назад

Френски тарт „Татен“

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

80 min
(3)
Време
Трудност
3 Рейтинг
Френски тарт „Татен“
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 80 min

В затоплен тиган слагаме маслото и захарта да се разтопят. След 2 – 3 min добавяме 150 ml топла вода и бъркаме, докато захарта се разтопи. Течността трябва да ври на силен котлон около 20 – 25 min, докато се получи гъст карамелен сироп. Изсипваме карамела в кръгла тава (около 35 cm диаметър) и го оставяме да изстине.
През това време обелваме ябълките и ги нарязваме на шестинки, като отстраняваме семките. Щом карамелът в тавата стегне добре, подреждаме ябълките върху него плътно една до друга в кръг като цвете. Печем ги 30 min в предварително загрята на 220°С фурна, докато хванат златист загар. Изваждаме тавата и запечатваме ябълките отгоре с предварително разточения лист бутер тесто. Връщаме тавата във фурната за още 15 min, докато тестото стане златисто. След като извадим татена, веднага го обръщаме в по-голяма тава. Изчакваме да изстине и режем на 8 парчета.
Украсяваме татена с ягоди, орехи, мента и течен шоколад и поднасяме с топка сладолед.