« Назад

Гъбено ризото

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

55 min
(0)
Време
Трудност
0 Рейтинг
Гъбено ризото
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 55 min

1. Заливаме сушените манатарки със 150 ml вряла вода и ги оставяме да престоят 10 min. Прецеждаме гъбите през покрита с хартиен филтър фина цедка, като събираме отделената течност в съд. Изплакваме ги, подсушаваме ги и ги нарязваме на ситно. Почистваме печурките и зеления лук, като нарязваме гъбите на шайби, а лукът на колелца. Настъргваме фино Пармезана.
2. Обелваме лука, накълцваме го и го задушаваме с ориза в 1 с. л. сгорещено масло за 2 min, докато лукът стане прозрачен. Загасяме с виното. Доливаме водата от гъбите и сипваме малко по малко зеленчуков бульон. Готвим 20 – 25 min, като бъркаме от време на време, докато се получи кремообразна смес.
3. В 1 с. л. сгорещено масло пържим зеления лук, печурките и манатарките 8 – 10 min, овкусяваме със солта и черния пипер. Разбъркваме внимателно ризотото с останалото масло и пармезана, подправяме го и го оставяме похлупено да почине за кратко. Отгоре подреждаме гъбите.