« Назад

Кайсиев тарт с лавандулов крем

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

80 min
(0)
Време
Трудност
0 Рейтинг
Кайсиев тарт с лавандулов крем
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 80 min
Допълнителна информация:

без времето за втасване и охлаждане

1. Затопли млякото до хладко. Натроши маята и я разтвори заедно с 1 с. л. захар в него. Покрий и остави да втасва 10 min.

2. Омеси гладко тесто от един жълтък, маслото, брашното, солта, 1 с. л. захар и млякото с маята. Остави покрито на топло място за 1 h да втасва.

3. В това време залей кайсиите с гореща вода, излей я и ги залей отново, този път със студена. Обели ги, нарежи ги на две и отстрани костилките.

4. Кипни 100 g сметана с останалата захар и ваниловата захар. Разбий нишестето с останалата сметана до много гладка смес и с него сгъсти врящата сметана при непрекъснато бъркане. Свали крема от огъня и го остави го малко да изстине.

5. Добави към крема останалите жълтъци един по един и продължи да разбиваш.  Сложи и цветчета лавандула – два пъти количеството на върха на ножа – и остави крема напълно да изстине.

6. Премеси още веднъж тестото, разточи овална кора (ок. 40 x 30 cm) върху малко брашно и я прехвърли върху покрита с хартия за печене тава. Разпредели отгоре лавандуловия крем, като оставиш по края свободна ивица с ширина ок. 1 cm. Подреди половинките кайсии върху крема и печи 20 – 25 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистокафяво.

7. Загрей леко кайсиевия конфитюр, като не спираш да го бъркаш. Извади сладкиша от фурната, намажи с четка кайсиите с кайсиев конфитюр и наръси с останалите цветчета лавандула. Остави тарта да изстине.