« Назад

Киш със спанак и праз лук

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

100 min
(2)
Време
Трудност
2 Рейтинг
Киш със спанак и праз лук
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 100 min

Пресятото брашно изсипваме върху студен плот, посоляваме го и объркваме със студеното масло, нарязано на кубчета. Счукваме двете яйца, добавяме водата и започваме да месим. Трябва да се получи стегнато и еластично тесто, затова при необходимост в процеса на месене добавяме още малко брашно, но не повече от 50 – 100 g. Готовото тесто оформяме като топка и увиваме в стреч фолио, след което го слагаме в хладилник за 30 min да се охлади.
През това време приготвяме плънката, като в загрятото олио задушаваме ситно нарязания праз лук, настърганите моркови и накълцания чесън. Когато зеленчуците омекнат, добавяме маслото и предварително почистения и нарязан спанак. Щом спанакът се задуши, доливаме сметаната и разбитото яйце. Оставяме сместа да се редуцира за десетина минути, подправяме със сол и черен пипер и настъргваме кашкавала. Разбъркваме добре плънката и отстраняваме от котлона и изчакваме да изстине.
Изваждаме охладеното тесто и го разточваме на много тънка кора, която поставяме в кръгла форма за печене (с диаметър около 40 cm), като я разстиламе по дъното и облепваме по ръбовете на тавата. Оставяме за кратко на стайна температура, след което върху нея изсипваме леко изстиналата плънка. Печем около 40 – 50 min в предварително загрята на 180°С фурна.

Как да сервираме
Поднасяме киша добре охладен. Допълваме със совиньон блан.