« Назад

Крем „Каталана“ с лешникови трюфели

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

60 min
(0)
Време
Трудност
0 Рейтинг
Крем „Каталана“ с лешникови трюфели
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 60 min
Допълнителна информация:

+ охлаждане

В метална купа разбиваме с миксер жълтъците и захарта, докато станат на пяна. Добавяме настърганата шушулка ванилия и разбъркваме, след което доливаме сметаната и ликьора и поставяме купата на водна баня. Бъркаме сместа интезивно около 30 – 40 минути, докато кремът се сгъсти.
Разпределяме го по равно в чаши и го поставяме за 24 часа в хладилник.
 
Трюфелите приготвяме, като поставяме захарта в силно загрят сух тиган и изчакваме да се разтопи. След това прибавяме маслото и започваме на тънка струйка да доливаме от сметаната при непрекъснато разбъркване. Слагаме толкова сметана, колкото да получим желания от нас цвят на карамела. Когато карамелът е готов, го изливаме внимателно върху хартия за печене, разстлана върху голяма дъска или кухненски плот. Оставяме го да изстива.
Междувременно за 2 – 3 минути запичаме лешниците на сух тиган, след което ги разпределяме равномерно върху карамела. Когато той леко стегне, с помощта на шпатула го отлепваме от хартията и започваме да късаме от него парчета, от които оформяме кръгли трюфели. Готовите бонбони овалваме в кокосови стърготини.

Как да сервираме:
Поднасяме чашата със стегналия крем в подходяща чиния с няколко трюфела отстрани.