« Назад

Лимонов тарт

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

110 min
(1)
Време
Трудност
1 Рейтинг
Лимонов тарт
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 110 min
Допълнителна информация:

без времето за охлаждане

Разделяме 1 яйце на белтък и жълтък (използваме белтъка за друго). Нарязваме маслото на кубчета. От маслото, жълтъка, 70 g пудра захар, брашното и солта бързо омесваме гладко тесто, при нужда добавяме 1 – 2 с. л. студена вода. Оставяме тестото на хладно най-малко за 1 h.

Върху малко брашно разточваме тестото на кръг (ок. 32 cm Ø). Покриваме отваряща се отстрани форма с хартия за печене, намазняваме я и разстиламе тестото, като оформяме ръб с височина ок. 3 cm. Надупчваме блата с вилица на много места, покриваме го с хартия за печене и отгоре насипваме варивата (боб, леща, грах, соя) за тежест при печенето на сляпо. Печем в предварително загрята на 200°C фурна ок. 12 min.

Междувременно измиваме с гореща вода нетретираните с химикали лимони и настъргваме фино кората. Изцеждаме всички лимони и отмерваме 150 ml от сока. Разбъркваме настърганите лимонени кори с крема фреш, сметаната, останалите яйца и останалата пудра захар.

Изваждаме тарта от фурната, намаляме температурата на 150°C. Махаме варивата и хартията за печене. Прибавяме сока от лимоните към яйчения крем и разбъркваме, изсипваме го върху тартения блат и го печем в загрятата фурна ок. 75 min, докато кремът се втвърди. Оставяме тарта да изстине върху кухненска решетка и след това го слагаме на хладно за няколко часа или за цяла нощ. Преди сервиране изваждаме тарта от формата и го гарнираме с малини.

* Печене на сляпо: Метод на печене, при който подготвеното в тавичка тесто се посипва със сурови варива (боб, леща, грах) за тежест, които след изпичане се премахват. Това се прави при блатове, които ще бъдат заляти с крем, с цел тестото да не се напои и да остане хрупкаво.