« Назад

Лозови сарми

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

120 min
(9)
Време
Трудност
9 Рейтинг
Лозови сарми
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 120 min

Нарязваме лука на ситно, настъргваме морковите и заедно ги запържваме в загрятото олио. Добавяме две накълцани скилидки чесън и след като се задушат, прибавяме ориза, запържваме за още няколко минути и доливаме 200 ml бульон. Овкусяваме със сол и черен пипер.
След като оризът поеме течността, добавяме маслото и сваляме от котлона. Когато изстине напълно, добавяме каймата, джоджена и един домат, предварително обелен и нарязан на кубчета, след което объркваме добре.
Разстиламе лозовите листа и в зависимост от големината им върху всяко слагаме по една супена или чаена лъжица от плънката. Сармите завиваме, като прехлупваме лозовите листа от двете страни и след това навиваме.
На дъното на дълбока тенджера разстиламе няколко лозови листа и върху тях нареждаме готовите сарми плътно една до друга. Най-горния ред покриваме отново с лозови листа, слагаме резенчета домат и останалите скилидки чесън. Похлупваме сармичките с чиния, която да ги придържа към дъното. Наливаме толкова зеленчуков бульон, че течноста да достига до ръба на чинията. Варим сармите около 30 – 40 минути.

Как да сервираме
Поднасяме сармичките, гарнирани с лъжица кисело мляко и поръсени със ситно нарязан пресен копър. Като подходящо допълнение сервираме мускат.