Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listМини щрудели с кайсии
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Приготви тестото за щрудел по основната рецепта и го остави да почине.
2. Докато почива, измий кайсиите, разполови ги, отстрани костилките и ги нарежи на тесни резени. Нарежи маточината на ситно. Измий лайма с гореща вода, настържи фино кората и изцеди плода.
3. Разбий на крем маслото и пудрата захар. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци и разбъркай жълтъците с масления крем. Добави маточината, кората на лайма, 2 с. л. сок от лайм и изварата и ги разбъркай кратко. Разбий белтъка на сняг и го прибави.
4. Раздели тестото на 6 порции, разточи го и го изтегли на малки правоъгълници (по ок. 20 x 30 cm), като действаш по начина, описан в основната рецепта. Разпредели по едната по-дълга страна съответно ⅙ от кайсиите и крема с извара. Прегъни кората по тясната страна и навий щруделите по дължина. Постави ги с мястото на свързване надолу в 2 покрити с хартия за печене тави.
5. Намажи щруделите тънко с разтопено масло, както е описано в основната рецепта, и печи 25 - 30 min до златистожълто в предварително загрята на 180°C фурна с включен вентилатор. По време на печенето намажи още 1 - 2 пъти с масло. При нужда размени местата на тавите към края на печенето, за да станат всички щрудели леко кафяви.
6. Извади тавите, намажи щруделите още веднъж с масло и ги наръси дебело с пудрата захар. Нарежи ги косо на половинки и ги сервирай хладки или изстинали.
Съвет: Ако нямаш фурна с вентилатор и печеш тавите една след друга, разточи и приготви щруделите за втората тава малко преди печенето, защото иначе ще изсъхнат. Покрий отделеното тесто за втората тава с кухненска кърпа и отново го постави похлупено с тенджерата да почива.