« Назад

Мини щрудели с кайсии

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

65 min
(5)
Време
Трудност
5 Рейтинг
Мини щрудели с кайсии
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 65 min
Допълнителна информация:

без времето за приготвяне на тестото за щрудели и времето за престояване и охлаждане

1. Приготви тестото за щрудел по основната рецепта и го остави да почине.

2. Докато почива, измий кайсиите, разполови ги, отстрани костилките и ги нарежи на тесни резени. Нарежи маточината на ситно. Измий лайма с гореща вода, настържи фино кората и изцеди плода.

3. Разбий на крем маслото и пудрата захар. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци и разбъркай жълтъците с масления крем. Добави маточината, кората на лайма, 2 с. л. сок от лайм и изварата и ги разбъркай кратко. Разбий белтъка на сняг и го прибави.

4. Раздели тестото на 6 порции, разточи го и го изтегли на малки правоъгълници (по ок. 20 x 30 cm), като действаш по начина, описан в основната рецепта. Разпредели по едната по-дълга страна съответно ⅙ от кайсиите и крема с извара. Прегъни кората по тясната страна и навий щруделите по дължина. Постави ги с мястото на свързване надолу в 2 покрити с хартия за печене тави.

5. Намажи щруделите тънко с разтопено масло, както е описано в основната рецепта, и печи 25 – 30 min до златистожълто в предварително загрята на 180°C фурна с включен вентилатор. По време на печенето намажи още 1 – 2 пъти с масло. При нужда размени местата на тавите към края на печенето, за да станат всички щрудели леко кафяви.

6. Извади тавите, намажи щруделите още веднъж с масло и ги наръси дебело с пудрата захар. Нарежи ги косо на половинки и ги сервирай хладки или изстинали.

 

Съвет: Ако нямаш фурна с вентилатор и печеш тавите една след друга, разточи и приготви щруделите за втората тава малко преди печенето, защото иначе ще изсъхнат. Покрий отделеното тесто за втората тава с кухненска кърпа и отново го постави похлупено с тенджерата да почива.