« Назад

Основна рецепта за приготвяне на бисквитено тесто

печива

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

15 min
(2)
Време
Трудност
2 Рейтинг
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 15 min
Допълнителна информация:

без времето за печене и охлаждане

1. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий белтъците почти на сняг. Добави на струйка 75 g захар, като бъркаш непрекъснато, и продължи да разбиваш, докато кремът се втвърди и започне да блести.

2. Разбивай жълтъците с останалата захар и солта в продължение на няколко минути до получаването на гъст и светъл крем. Смеси брашното, нишестето и бакпулвера и пресей над крема. Добави половината от белтъците на сняг и много внимателно разбъркай. Смеси с останалите белтъци и бъркай кратко.

3. Използвай бисквитеното тесто по указанията на рецептата, която приготвяш. 

Съвети и ноу хау:

Бисквитеното тесто е рохкаво тесто, което дължи особената си консистенция на насищането с въздух при внимателното разбъркване. За да стане тестото въздушно, трябва да следваш няколко съвета:

1. Бисквитеното тесто трябва да се приготвя бързо и веднага да се сложи да се пече в нагрята фурна, т.е. след като е готово, не го оставяй да престои дълго. Трябва да си предвидиш достатъчно време за предварителното нагряване на фурната.

2. За да остане в тестото колкото може повече от въздуха, който е поет при разбиването на белтъците на сняг и жълтъчния крем, не бъркай в посока към стените на съда (например ако искаш да обереш пръски тесто от миксера или остатъци от пресяването на брашното, нишестето и бакпулвера), защото така въздухът ще излезе от тестото.

3. Поради същата причина брашнената смес и впоследствие белтъците на сняг се бъркат много внимателно и бързо с шпатула за тесто. Белтъците се повдигат с движения отдолу нагоре и се обръщат върху останалата маса, а не се смесват с разбиване – бърка се не много енергично и без разбиване. Когато всички продукти са се свързали добре, бъркането веднага се преустановява. Тестото се разстила внимателно в тавата или формата и веднага се слага да се пече в предварително загрята фурна.

4. Не отваряй фурната през първите ок. 15 min от печенето, за да не слегне тестото.

5. За да се надигне добре бисквитеното тесто, то трябва да може да се „изкачва“ по стените на формата – затова не трябва да е намазнена, достатъчно е дъното ѝ да се покрие с хартия за печене.

Един малък трик, за да не се приплъзва хартията в тавата: направи предварително няколко точки с малко масло върху тавата и фиксирай с тяхна помощ хартията.

6. Изпеченото бисквитено тесто може много лесно да се разреже на няколко блата за торта, ако се изпече един ден предварително. Може да бъде и замразено.