Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
шарана шаран | 1,6 kg kg | |
ориз
ориз (бланширан дългозърнест) | 100 g g | |
праз лук праз лук | 150 g g | |
орехи орех | 50 g g | |
стафиди стафида | 50 g g | |
маслиново масло маслиново масло | 50 ml ml | |
дивисил дивисил | 1 - 2 стръка стрък | |
лимони
лимон (за украса) | ||
магданоз магданоз | 0,5 връзка връзка | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПълнен шаран с праз лук, стафиди и орехи
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измиваме добре шарана, подсушаваме го и го овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме на ситно праз лука, магданоза и дивисила и ги запържваме в загрятото предварително маслиново масло. Прибавяме измития ориз, доливаме 200 ml хладка вода и, разбърквайки непрекъснато, оставяме да се готви на тих огън, докато водата изври. След това прибавяме орехите и стафидите, нарязани на ситно, и подправяме със сол и черен пипер на вкус.
Пълним изчистения шаран с готовата плънка и го зашиваме с игла и конец. Поставяме го в подходяща тава и доливаме малко вода. Печем го един час на 180°С, покрит с алуминиево фолио. След това махаме фолиото, увеличаваме градусите на 220°C и запичаме за още 20 min, докато хване златиста коричка.
Как да сервираме:
Поднасяме шарана цял и аранжираме с резени лимон и пресен магданоз.