Верига от любими рецепти
Пълнен шаран с праз лук, стафиди и орехи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

шарана шаран1,6 kg kg
ориз ориз
(бланширан дългозърнест)
100 g g
праз лук праз лук150 g g
орехи орех50 g g
стафиди стафида50 g g
маслиново масло маслиново масло50 ml ml
дивисил дивисил1 - 2 стръка стрък
лимони лимон
(за украса)
магданоз магданоз0,5 връзка връзка
сол сол
черен пипер черен пипер

Пълнен шаран с праз лук, стафиди и орехи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:50 h
(61)

Начин на приготвяне

Измиваме добре шарана, подсушаваме го и го овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме на ситно праз лука, магданоза и дивисила и ги запържваме в загрятото предварително маслиново масло. Прибавяме измития ориз, доливаме 200 ml хладка вода и, разбърквайки непрекъснато, оставяме да се готви на тих огън, докато водата изври. След това прибавяме орехите и стафидите, нарязани на ситно, и подправяме със сол и черен пипер на вкус.

Пълним изчистения шаран с готовата плънка и го зашиваме с игла и конец. Поставяме го в подходяща тава и доливаме малко вода. Печем го един час на 180°С, покрит с алуминиево фолио. След това махаме фолиото, увеличаваме градусите на 220°C и запичаме за още 20 min, докато хване златиста коричка.

Как да сервираме:
Поднасяме шарана цял и аранжираме с резени лимон и пресен магданоз.