« Назад

Пържена сьомга с огретен от тиква и праз

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

70 min
(4)
Време
Трудност
4 Рейтинг
Пържена сьомга с огретен от тиква и праз
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 60 - 70 min

1. Почистваме праза, нарязваме го на колелца с дебелина около 1 cm и го бланшираме 2 – 3 min във вряща подсолена вода. След което го заливаме със студена вода и го оставяме да се отцеди.

2. Обелваме тиквата, разрязваме я на две, отстраняваме семките и воднистата част и нарязваме месестата част на тънки шайби. Нареждаме на пластове нарязаната тиква, колелцата праз и тиквените семки в плитка намазнена форма за огретен, като подправяме леко със солта и черния пипер. Накълцваме на ситно листенцата на 2 стръка салвия. Смесваме ги със сметаната, бульона, сока от портокал, солта и черния пипер и разбиваме. Заливаме огретена и печем в предварително загрята на 200°C фурна за 50 – 60 min, докато тиквата омекне.

3. Междувременно измиваме и подсушаваме филетата сьомга, натриваме ги със солта, черния пипер и кората от портокал. Запържваме ги в сгорещено олио по 2 – 3 min от всяка страна. Накълцваме останалата салвия, наръсваме рибата с нея и я сервираме с огретена.

Съвет: Можем да приготвим огретена и с обикновена тиква или с тиква Хокайдо. В зависимост от сорта, времето за приготвяне ще се съкрати малко.