« Назад

Пържени патладжани с арабски дип от йогурт и портокал

предястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

60 min
(4)
Време
Трудност
4 Рейтинг
Пържени патладжани с арабски дип от йогурт и портокал
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 60 min
Допълнителна информация:

без времето за охлаждане и престояване

1. Измий портокала с гореща вода, настържи кората на половината плод, а с нож за стъргане на цитруси изрежи тесни ивици от кората на другата половин. Изстискай портокала.

2.Обели лука и чесъна, нарежи лука на кубчета, чесъна – на шайбички. Запържи лука и чесъна в 2 с. л. сгорещно маслиново масло за 2 min, докато станат стъклени, и ги посоли. Загаси с портокалов сок. Задушавай 2 – 3 min, докато омекнат, и ги остави да изстинат.

3. Измий патладжаните, нарежи ги по дължина на резени с дебелина 5 – 6 mm и леко ги поръси със сол. Остави ги 10 min настрана.

4. През това време сипи йогурта в лучената смес, разбъркай добре и овкуси с настърганата кора от портокал, кърито, червения пипер и още сол. Остави я на студено.

5. Изплакни патладжаните и добре ги подсуши. Изпържи ги на порции в малко количество сгорещено олио за 4 – 6 min от двете страни. Подправи с черен пипер и ако е необходимо, с малко сол. Остави ги върху кухненска хартия, за да попие мазнината.

6. Накъсай листенцата мента, нарежи ги на фини ивици и ги смеси с ивиците портокал. Наръси със сместа патладжаните и сервирай заедно с приготвения дип.