« Назад

Печен агнешки бут със сос от червено вино

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

150 min
(7)
Време
Трудност
7 Рейтинг
Печен агнешки бут със сос от червено вино
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 150 min

Измиваме и подсушаваме агнешкия бут и правим малки разрези в месото, в които поставяме по скилидка чесън и по стръкче мащерка и розмарин. Втриваме добре червения пипер в агнешкото и овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме червения лук на едро и го подреждаме в голяма тава. Отгоре поставяме агнешкия бут и го поливаме със маслиново масло. Наливаме бялото вино на дъното на тавата и я покриваме с алуминиево фолио.
Печем два часа в предварително загрята на 180°С фурна, след което махаме фолиото и печем още 15 – 20 минути на 200°С, за да хване златиста коричка. След като извадим агнешкото, прецеждаме течността, отделена при печенето.
За соса задушаваме ситно нарязаните лук и чесън в загрятото маслиново масло. Добавяме подправките и червеното вино. След като виното поизври, доливаме течността от печенето на месото. Редуцираме отново и прецеждаме. Накрая добавяме маслото и разбъркваме, докато то се разтопи.

Как да сервираме:
Поднасяме печеното месо с винения сос. Допълваме с каберне совиньон.