Верига от любими рецепти
Печена гъска със сотирани картофи в гъша мас

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цели гъски цяла гъска1
лимони лимон
(кората от него)
корени от джинджифил корен от джинджифил3 ч.л. ч.л.
канела канела3 ч.л. ч.л.
лук лук1 глави глава
чесън на прах чесън на прах3 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Печена гъска със сотирани картофи в гъша мас

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(6)

Начин на приготвяне

Смесваме настърганата кора от лимоните с останалите подправки и сол на вкус. Нарязваме кожата на гъската с малък остър нож,като правим ромбоидни прорези, без да нарязваме месото. Така си гарантираме, че мазнината от гъската ще изтече и тя ще стане хрупкава.

Втриваме добре подправките в гъската и я поставяме върху решетка за печене в предварително загрята на 230°С фурна. Отдолу трябва да поставим тава, която да обхване цялата решетка, за да не загаря мазнината, която ще изтече от гъската. След 10 минути намаляваме температурата на 180°С и печем около един час. След това изваждаме гъската, поливаме я с изтеклата мас, а после отсипваме мазнината в отделен съд, за да я използваме за картофите. Връщаме гъската във фурната и я печем от 40 до 60 минути, докато стане хрупкава и кафява. Ако бързо хване загар, можем да я покрием с алуминиево фолио.

Обелваме картофите и ги сваряваме до полуготовност. Нарязваме ги на едро и ги запържваме заедно с наситнения чесън в част отзагрятата гъша мазнина. Когато станат златисти, ги вадим от мазнината и ги овкусяваме със ситно нарязания див лук, сол и черен пипер.

Поднасяме порционираната гъска с гарнитура от сотирани картофи.