« Назад

Печено агнешко, поднесено със зелена салата с бърза туршия от репички

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

360 min
(4)
Време
Трудност
4 Рейтинг
Печено агнешко, поднесено със зелена салата с бърза туршия от репички
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 360 min
Допълнителна информация:

без времето за приготвяне на туршията

1.Започваме с приготвянето на туршията от предния ден. Измиваме репичките много добре, почистваме ги и ги бланшираме за 10 sec във вряща вода, след което ги шокираме в леден

2. Нарязваме репичките на четвъртинки и ги поставяме в голям буркан или кутия за хладилно съхранение. Покриваме със захарта, оцета, счукания бахар, черния пипер и обилно количество сол на вкус. При желание добавяме смлени люти чушки за пикантност. Оставяме маринованите репички в хладилник за минимум 24 h. 

3. Агнешката задна четвъртина овкусяваме със сол и пипер и запичаме в нагорещено олио на тиган, докато хване коричка от всички страни.

4. В тава поставяме главите лук нарязани на четири и агнешкото отгоре. Сипваме вода или бульон, наръсваме с прясната салвия и печем, покрито с фолио на 160° C  за 4 h, след което без фолио на 180° C за още 30 min.

5. Оставяме агнешкото да си почине за поне 30 – 40 min преди да го нарежем – това е толкова важно, колкото и печенето.

6. Цеденото кисело мляко подправяме със сол и олио (по желание с маслиново масло), добавяме нарязаните на ситно билки и настърганата кора на лайма и разбъркваме.

7.Измиваме и нарязваме зеленчуците за салатата и овкусяваме (вместо оцет, може да използваме от саламурата на репичките).