« Назад

Печено пиле с розмарин и масло и пържени картофи с портокалова сол

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

120 min
(3)
Време
Трудност
3 Рейтинг
Печено пиле с розмарин и масло и пържени картофи с портокалова сол
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 120 min

Почистваме пилето и го намазваме обилно с масло отвън и отвътре. Овкусяваме го със сол и черен пипер и във вътрешността му поставяме 2 стръка розмарин, 1 глава лук, разрязана на четири, и разполовения лимон. Другата глава лук разрязваме на четвъртинки или шестинки, нареждаме ги в тава и върху тях слагаме пилето. Наливаме виното, маслиновото масло и малко вода, така че дъното да се
покрие поне с 2 cmтечност. Печем пилето около час под алуминиево фолио в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 30 – 45 min.
Картофите приготвяме по специална технология. Първо ги обелваме, измиваме и ги нарязваме на гредички. Бланшираме ги за 5 – 6 мин в подсолена вряща вода. Отцеждаме ги и ги нареждаме в тава, след което ги поставяме във фризер за 30 min. Това се прави, за да намалим съдържанието на вода в тях. Чак след това ги изпържваме в загрятото олио. Овкусяваме ги с хималайска сол, която предварително сме смесили с настърганата портокалова кора и стрък розмарин.
Поднасяме пилето с гарнитура от пържените картофи, подправени с портокаловата сол.