« Назад

Пеканов пай

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

70 min
(1)
Време
Трудност
1 Рейтинг
Пеканов пай
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 70 min
Допълнителна информация:

без времето за охлаждане и изстиване

1. Нарежи 120 g масло на кубчета и го омеси с 1 жълтък, сол, пудрата захар, ванилията и брашното. При нужда добави 1 – 2 с. л. студена вода. Остави тестото на хладно най-малко за 1 h.

2. След като часът минеш, разточи тестото на кръгъл блат върху малко брашно. Разстели блата в намазнена, покрита на дъното с хартия за печене форма за печене (24 cm Ø), като по стените оформиш кант (ок. 3 cm). Покрий блата с хартия за печене, насипи отгоре варивата и печи (на сляпо) 10 min в предварително загрята на 180° C фурна. Отстрани хартията за печене и варивата и печи още 3 min, докато паят стане хрупкав.

3. Междувременно запечи леко пекановите ядки в тиган без мазнина. Разтопи останалото масло, докато добие леко кафяв цвят, и го остави да изстине. Извади семената кардамон от шушулката. Разбий ги на крем с останалите жълтъци, яйцето, сиропа, кафявата захар и сметаната. Добавяй постепенно маслото и бъркай.

4. Изсипи ядките върху блата на пая, залей с глазурата и печи 30 – 35 min при същата температура до зластистокафяво. След първите 20 min покрий с алуминиево фолио.

5. Остави пая да изстине и сервирай със сметана.