Верига от любими рецепти
Шаран в многолистно тесто, поднесен върху печен патладжан

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

шарана шаран1
краве масло краве масло100 g g
мед мед2 с.л. с.л.
мащерка мащерка1 стръка стрък
бутертесто бутертесто2 опаковки опаковка
патладжан патладжан2
яйца яйца1
сол сол
(хималайска; на кристали )
сол сол

Шаран в многолистно тесто, поднесен върху печен патладжан

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(0)

Начин на приготвяне

Шарана изчистваме от вътрешностите и люспите (при необходимост) и измиваме много добре. Отрязваме главата и опашката, които могат да се запазят за направа на рибен бульон. Отстраняваме перките и правим V-образен разрез по дължината на целия гръбнак и от двете страни. Изтегляме костта и също я запазваме за бульон. Разделяме рибата на котлети и режем по дължината на костта, за да отделим филетата.

Разтопяваме половината от маслото и го объркваме с меда и мащерката. С получената смес овкусяваме парчетата шаран, запечатваме ги в съд с капак и ги оставяме да се мариноват за няколко часа в хладилник. След като извадим от хладилника рибните филета, те ще бъдат покрити със „засъхнало“ масло с мед, но при печенето тази смес ще се разтопи и ще попие в тестото. Нарязваме бутер тестото на парчета, така че във всяко от тях да може да се завие като в пакет мариновано парче от шарана. Прещипваме краищата на тестото с вилица, за да се слепят по-добре. Подреждаме оформените пакетчета в тава и ги намазваме с разбитото яйце, след което ги поръсваме със сол на кристали. Печем около 20 - 25 минути в предварително загрята на 200°С фурна.

Патладжаните нарязваме на слайсове по дължина и поръсваме обилно със сол. Оставяме ги така за около 30 - 40 мин, за да отделят горчивия си сок, след което ги печем в загрята на 200°С фурна, докато омекнат и придобият тъмен загар. После добавяме останалото масло, разпределяйки го върху тях и допичаме за още 5 минути.

Поднасяме изпечения в тесто шаран върху парче патладжан.

Купи в Lidl

Краве маслоКраве масло
Краве масло
15.04 - 21.04
НОВО!
3,89лв.
Пресен шаранПресен шаран
Пресен шаран
25.04 - 28.04
ТОП ЦЕНА
9,99лв.