« Назад

Шпикована свинска плешка със сос от червени чушки

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

150 min
(3)
Време
Трудност
3 Рейтинг
Шпикована свинска плешка със сос от червени чушки
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 150 min

Шпиковаме плешката, като с помощта на малко остро ножче правим дълбоки и широки прорези в месото, за да можем в образувалите се джобчета да пъхнем моркови и чесън. Предварително сме нарязали половин морков на гредички, а скилидките чесън използваме цели. Плешката трябва да е равномерно шпикована от всички страни. Когато е готова, я овкусяваме със сол и черен пипер и в 50 ml загрято олио я запечатваме отвсякъде, докато хване лека коричка. Слагаме я в подходяща тава и около нея нареждаме нарязаните на едро глава и половина лук и останалите моркови. Добавяме розмарина, стрък мащерка, 70 g масло, бирата и 300 – 400 ml зеленчуков бульон. Покриваме тавата с фолио и печем около два часа в предварително загрята на 220°С фурна, като 40 min преди да извадим месото, към него добавяме едро нарязаните картофи. Накрая отстраняваме фолиото и печем още десетина минути, за да хване плешката хубав загар.
Междувременно приготвяме соса, като задушаваме в 30 ml олио останалата половин глава лук и 2 – 3 скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавяме чушките, нарязани на кубчета, останалото масло и стрък мащерка. Доливаме около половин литър бульон и оставяме да се задушава на тих огън до пълното омекване на лука и чушките, след което добавяме сметаната, подправяме със сол и черен пипер и оставяме соса леко да се сгъсти. Прехвърляме го в блендер, и пасираме до получаване на еднородна смес. Накрая го прецеждаме.

Как да сервираме
Нарязваме готовата свинска плешка на парчета и я поднасяме с печените картофи за гарнитура, полята със соса от червени чушки. Допълваме с каберне совиньон или френски купаж.