« Назад

Шпиковано агнешко с целина, запечено с фреш от лимон върху батат с пресни билки

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

240 min
(4)
Време
Трудност
4 Рейтинг
Шпиковано агнешко с целина, запечено с фреш от лимон върху батат с пресни билки
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 240 min

1. Шпиковай агнешкото с целината, нарязана на тънки пръчици. Сложи месото в дълбока тава, овкуси го със сол, черен пипер, червен пипер и 50 ml олио.

2. Нарежи на едри кубчета лука, морковите и две от ябълките (предварително почистени от семките). Добави ги към месото заедно с прясната мента, сипи му 700 ml зеленчуков бульон. Печи 20 min на 200° C.

3. Отделно почисти и обели сладките картофи и ги нарежи на тънки шайби. Сипи останалото олио в една тава, подреди вътре картофите и овкуси със сол и черен пипер. Печи около 20 min на 160° C в добре загрята фурна.

4. Завий с алуминиево фолио тавата с агнешкото и го върни във фурната. Печи 2 – 2 ½ h на 180° C. 

5. Добави към сладките картофи масло, мащерка и розмарин. По желание можеш след това да ги изпечеш допълнително за 3 min на 200° C.  Извади готовото месо от тавата. Пасирай соса му, сложи го в тенджера и отцеди. Овкуси със сол и черен пипер, добави фреша от двете ябълки и остави на бавен огън да редуцира соса.

6. Сервирай сладките картофи към месото и соса и украси с прясна мента.