« Назад

Сарми от савойско зеле с кайма и гъби в портокалова сметана

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

60 min
(0)
Време
Трудност
0 Рейтинг
Сарми от савойско зеле с кайма и гъби в портокалова сметана
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 60 min
Допълнителна информация:

без времето за охлаждане

1. Откъсваме 8 средно големи или 16 малки листа от савойското зеле и ги измиваме (останалото савойско зеле използваме за друго). Бланшираме зелевите листа във вряща подсолена вода ок. 4 min, докато станат еластични. Слагаме ги в цедка, заливаме ги със студена вода и ги оставяме добре да се отцедят. При нужда отрязваме по-дебелите жили в средата.
2. Почистваме печурките, нарязваме ги на кубчета и ги запържваме в 2 с.л. сгорещено маслиново масло. Овкусяваме със солта и черния пипер и готвим 3-4 min, докато се изпари течността. Оставяме ги да изстинат.
3. Откъсваме листенцата салвия и ги накълцваме. Смесваме ги с гъбите, каймата и яйцето. Добавяме при нужда галета и овкусяваме със сол и черен пипер. Оформяме 8 топки и ги завиваме в зелевите листа (ако листата са по-малки, използваме две, като ги припокриваме). Забождаме сармите с дървени клечки, за да не се отварят и ги запържваме в останалото предварително сгорещено маслиново масло от всички страни за 5 - 7 min. Загасяме със сока от портокал и зеленчуковия бульон и готвим под капак 20 min, като веднъж или два пъти обръщаме сармите.
4. Изваждаме сармите и ги оставяме на топло. Кипваме соса със сметаната, сгъстяваме леко и овкусяваме. Сервираме със сармите. На ястието подхождат картофи.

Идея: Можем да нарежем на ивици останалото савойско зеле и да го задушим в сгорещено масло като зеленчукова гарнитура.