« Назад

Скърт стек с гарнитура от картофено пюре с пресни билки и сос „Шампи“

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

45 min
(5)
Време
Трудност
5 Рейтинг
Скърт стек с гарнитура от картофено пюре с пресни билки и сос „Шампи“
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 45 min

Овкусяваме скърт стека със сол и черен пипер и го приготвяме на добре загрят тиган с малко растителна мазнина. За степен реар готвим за около 2 – 3 min от всяка страна, тъй като е тънък разрез.* Накрая добавяме бучка масло и стрък розмарин и обливаме месото. Вадим го от тигана и го оставяме да почива за поне 5 минути.

Соса приготвяме като в същия тиган слагаме гъбите, стръка прясна мащерка, и скилидките чесън. Щом гъбите хванат лек загар наливаме бульона, а след като се редуцира добавяме маслото и сметаната.

Сварените и отцедени картофи слагаме в тенджера, прибавяме лука и маслото и ги намачкваме (не ги пасираме). Добавяме сметаната и подправките и бъркаме динамично на умерен огън, до получаване на пухкаво пюре.

Сервираме картофеното пюре, върху него скърт стека и поливаме със сос „Шампи“.

*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 – 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм – Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 – 7  min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 – 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм – Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 – 11  min от страна в нагорещен тиган, след което 5 – 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 – 13  min от страна в нагорещен тиган, след което 10 – 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 – 10 min след готвене преди да се разреже.