« Назад

Спанакопита

предястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

80 min
(2)
Време
Трудност
2 Рейтинг
Спанакопита
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 80 min
Допълнителна информация:

без времето за престояване

1. Омеси гладко тесто от брашното, 4 с. л. маслиново масло, ¼ ч. л. сол и 2 яйца. При нужда добави малко студена вода. Оформи го на топка. Кипни в тенджера вода, излей я, подсуши тенджерата и захлупи с нея тестото. Остави го да почива 30 min.

2. Изцеди добре спанака и го накълцай на едро. Почисти и измий зеления лук, нарежи го на колелца и го задуши заедно със спанака в сгорещено масло. Овкуси със сол и черен пипер и остави да поизстине.

3. Натроши сиренето Фета. Накъсай листенцата на ментата и ги наситни. Разбий леко останалите яйца, смеси ги със сиренето Фета, ментата и спаначената смес.

4. Раздели тестото на 6 порции и разточи върху набрашнена повърхност много тънки кръгове (ок. 30 cm Ø). Половината кори нареди една върху друга в намазнена форма за печене (26 cm Ø), като леко огъваш нагоре излизащите извън нея краища. Намазвай всяка кора с малко маслиново масло. Разпредели спаначената плънка и отгоре нареди останалите кори, също намазани с малко маслиново масло. Притискай добре в краищата.

5. Печи спанакопитата около 40 min в предварително загрята на 200°C фурна, докато се получи хрупкава коричка. На половината време за печене намажи отгоре още веднъж с маслиново масло. Сервирай гореща или студена, нарязана на парчета.