« Назад

Свинска плешка „Помодоро“, поднесена върху чабата с моцарела и босилек

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

180 min
(0)
Време
Трудност
0 Рейтинг
Свинска плешка „Помодоро“, поднесена върху чабата с моцарела и босилек
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 180 min

Мариноваме свинската плешка, като я подправяме със сол, черен пипер, розмарин, мащерка, поливаме я обилно с маслиново масло и уиски. За да проникне маринатата по-дълбоко в месото, може предварително да продупчим плешката с нож на няколко места. Покриваме съда с похлупак или стреч фолио и го оставяме в хладилник за минимум 12 часа.
След като сме мариновали месото, го запечатваме в 50 ml загрято маслиново масло, докато хване златиста коричка от всички страни. Добавяме ситно нарязаните лук и 3 скилидки чесън и задушаваме. Когато омекнат, прибавяме разполовените черита и нарязаните сушени домати, доливаме бялото вино и изчакваме сосът да се редуцира.
Прехвърляме месото и соса в съд за печене с похлупак (или в тава, която покриваме с алуминиево фолио) и печем 2 часа в предварително загрята на 160°С фурна. След това махаме капака или фолиото и печем още 30 минути. Междувременно следим течността в съда и ако се изпарява, доливаме вода или бульон.
Чабатите разрязваме на две по дължина, поръсваме ги с малко маслиново масло, нареждаме слайсове  моцарела върху тях и най-отгоре поставяме по няколко листенца босилек. Запичаме ги във фурна за десетина минути, докато сиренето се разтопи. Ако желаем чабатите да имат чеснов вкус, предварително запържваме маслиновото масло за тях с 1 – 2 скилидки чесън.
Приготвената свинска плешка нарязваме на парчета, които поднасяме върху запечената с моцарела чабата.