« Назад

Телешки стек със сос от манатарки

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

40 min
(1)
Време
Трудност
1 Рейтинг
Телешки стек със сос от манатарки
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 40 min

Отстраняваме ципите и жилите от стека, ако е нужно, и овкусяваме със сол и черен пипер, без да начукваме или мачкаме месото. Запечатваме го в силно нагорещен тиган с маслиново масло. В зависимост от степента на опичане, в която предпочитаме месото, за алангле запечатваме по 2-3 min на страна. За средно опечено по 3-4 min на страна и довършваме за още 5-6 min в предварително загрята на 180°С фурна. А за добре опечено запечатваме в тигана по 3-4 min на страна и довършваме още 10-12 min във фурна. При обръщането на стековете в тигана добавяме маслото и след като се разтопи, ги поливаме обилно.
Сосът приготвяме, като задушаваме в загрятото маслиново масло ситно нарязаните лук и чесън и кубчетата манатарки. След като омекнат, добавяме сметаната и сушените гъби. Готвим до сгъстяване на течността и подправяме със сол и черен пипер. Когато извадим стека от фурната, можем да го сложим за 1-2 min в тигана, в който е приготвен сосът, за да усвои по-добре вкуса му. Поднасяме стека, полят със соса от манатарки.