« Назад

Торта с бъз и ягоди

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

90 min
(2)
Време
Трудност
2 Рейтинг
Торта с бъз и ягоди
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 90 min
Допълнителна информация:

без времето за приготвяне на бисквитено тесто и без времето за охлаждане и изстудяване

1. За бисквитения блат покрий дъното на формата (26 cm Ø) с хартия за печене и я затвори. Приготви тестото по основната рецепта и го разстели равно във формата. Печи ок. 25 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистожълто. Извади формата и я остави да изстине върху кухненска решетка.

2. С помощта на нож отдели изстиналия бисквитен блат от страните на формата и го обърни. Внимателно отдели хартията за печене. Разрежи блата на две места хоризонтално с дълъг остър нож, така че да се получат три блата за торта. Постави най-долния върху чиния или поднос и затвори около него почистения пръстен на формата за печене.

3. Размекни желатина в студена вода. Разреди 25 ml сироп с 25 ml вода и с половината напои най-долния блат на тортата. Нарежи 400 g ягоди на малки кубчета.

4. Разбий изварата, киселото мляко, останалия сироп и пудрата захар до получаване на гладка кремообразна смес. Изстискай желатина и го разтвори на слаб огън. Смеси разтворения желатин с 2 с. л. крем и след това ги добави към останалия изварен крем, като го бъркаш много бързо. Остави крема за кратко на хладно, докато започне да се желира.

5. Разбий 200 g сметана на твърд крем и го смеси с бъркане с желирания крем. Извади ⅓, остатъка смеси с ягодите на кубчета и намажи върху блата в пръстена на формата за печене. Отгоре постави втория блат и го напои го с останалия крем. Върху него разпредели бял бъзов крем и постави третия блат. Остави тортата да стегне в хладилник най-малко за 3 h или за цяла нощ.

6. Преди сервиране почисти останалите ягоди, нарежи ги на половинки или на четвъртинки по дължина. Разбий останалата сметана с втвърдителя за сметана и ваниловата захар до получаване на твърд крем. Освободи тортата от пръстена и я намажи от всички страни със сметана. Украси с ягоди и по желание с цветчета бъз.

Съвет: Разрязването на бисквитен блат на няколко блата е лесно с малко упражнение. Най-напред направи с дълъг остър нож лек разрез по целия кръг и след това отрежи успоредно на работната площ. При това върти блата. Ако се притесняваш, че няма да успееш, можеш да използваш дълъг здрав конец – постави го на желаната височина около блата и го стегни, докато блатът се раздели.