« Назад

Три тип стек с гарнитура от сладка царевица с масло и чедър

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

30 min
(8)
Време
Трудност
8 Рейтинг
Три тип стек с гарнитура от сладка царевица с масло и чедър
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 30 min

Правим 3 – 4 напречни разреза в дебелата част на мазнината на стека, за да не се сгъне докато го готвим. Овкусяваме месото със сол и черен пипер от двете страни.

Можем да готвим три тип стек по два начина*. Първият е да сложим месото в студен тиган и да го приготвяме само в собствената му мазнина. Не бива да пропускаме да обърнем стековете да се нагреят от страната на мазнината, за да я разтопим. Вторият начин е да добавим растителна мазнина и да приготвим месото в силно нагорещен тиган. И при двата начина накрая добавяме бучка масло и малко пресен розмарин, които придават допълнителен вкус. Вадим стековете от тигана и задължително ги оставяме да почиват поне 10 минути.

През това време правим гарнитурата. Предварително сварените царевиците запичаме на грил тиган, докато хванат загар. Намазваме ги обилно с масло от всяка страна и овкусяваме със сол и черен пипер. Поръсваме всяка царевица с настърган чедър и слагаме да се запекат в предварително загрята на 220°С фурна за около 5 минути.

Сервираме плато от нарязаното на слайсове месо и царевицата.

*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 – 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм – Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 – 7  min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 – 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм – Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 – 11  min от страна в нагорещен тиган, след което 5 – 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 – 13  min от страна в нагорещен тиган, след което 10 – 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 – 10 min след готвене преди да се разреже.