1. Направи разрез по дължина на ванилова пръчка, изстържи сърцевината и я кипни заедно с шушулката, захарта и водата. Вари ок. 7 min, като разбъркваш от време на време, а после остави сиропа да изстине. Извади шушулката.
2. Свари силно еспресо. Загрей прясното мляко, разбий го на пяна и го разпредели по чашите. През калпачето от пяна налей еспресото, полей с по 1 с. л. ванилов сироп и сервирай веднага.
Съвети: Можеш да запазиш останалия сироп в чиста бутилка или бурканче от сладко в хладилника. С него можеш да заливаш плодове или да го разбиеш с йогурт или кисело мляко.
През лятото можеш да приготвиш айс лате макиато. За целта остави еспресото след сваряването му напълно да изстине. Разбий студеното прясно мляко на пяна, разсипи го по чашите заедно с еспресото и кубчета лед и полей с ванилов сироп.
Избери продуктите, които искаш да добавиш в списъка за пазаруване