« Назад

Вегански бургер в хлебче от батат и сос от цвекло и чушка

основно ястие

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

170 min
(4)
Време
Трудност
4 Рейтинг
Вегански бургер в хлебче от батат и сос от цвекло и чушка
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 170 min

За направата на хлебчето: обелваме батата, нарязваме го на големи кубчета и го сваряваме до омекване. Отцеждаме го, но запазваме бульона от варенето, за да го използваме в тестото. Прецеждаме водата и я оставяме да изстине. Пасираме сварения батат и го оставяме да се охлади за 10 – 15 min.

В купа слагаме 100 ml от бульона, добавяме маята, морската сол, кафявата захар и смляното ленено семе. Оставяме за 5 min да престои и да се активира маята, след което добавяме пасирания батат и объркваме добре. Набрашняваме повърхност, изсипваме сместа и я объркваме с брашно до получаване на меко тесто, което месим около 7 – 8 min.  Готовото тесто поставяме в купа и го оставяме да втаса за час на стайна температура.

Втасалото тесто овалваме в брашно и го разделяме на четири равни части, които оформяме на кръгли питки. Подреждаме ги в тава за печене с хартия отдолу, поръсваме ги със сусам, завиваме в кърпа и оставяме да втасват за още 15 min. След това ги печем първо на 180° С за 10 – 12 min, после на 160° С за още 5 – 7 min. Изпечените питки изваждаме и покриваме с кърпа за ок. 10 min, за да омекнат.

През това време правим соса. Смиламе лешниците в блендер, почистваме чушката и настъргваме цвеклото. Добавяме маслиновото масло, сока от лимона, ментата, чесъна, сол и черен пипер. Пасираме всичко до получаване на сос. Ако се налага прецеждаме.

Изпичаме веган бургерите за няколко минути от всяка страна.

За салатата: объркваме листата заедно с доматите, нарязани на две, овкусяваме със сол, маслиново масло и сока от лимон. Накрая поръсваме със зрънца нар.

Режем всяка питка по средата, редим първо сос, бургер, шайба домат, още от соса и хлебче. Поднасяме с готовата салата.