« Назад

Ягодова сватбена торта с бадеми

десерт

Оцени Добави в любими

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

360 min
(3)
Време
Трудност
3 Рейтинг
Ягодова сватбена торта с бадеми
Принтирай Изпрати

Рецептата бе добавена в списъка с любими рецепти

Рецептата вече е добавена в списъка с любими рецепти

Трябва да активирате бисквитките, за да запазвате рецепти като любими.

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 360 min
Допълнителна информация:

без времето за охлаждане

1. За долния етаж нагласи квадратната рамка за печене на размер 30 x 30 cm, постави я върху покрита с хартия за печене тава и я намазни.

2. Смели фино бадемите. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий на сняг белтъците и солта. Разбивай жълтъците, захарта, ваниловата захар и олиото, докато захарта се разтопи. Смеси брашното, бадемите и бакпулвера, добави ги заедно с прясното мляко и разбъркай кратко. Прибави белтъците на сняг и разбъркай внимателно.

3. Изсипи тестото в рамката и печи около 50 min в предварително загрята на 170° C фурна до златистожълто. Извади тавата от фурната, остави блата да изстине и го извади от рамката.

4. За горния етаж почисти рамката за печене, нагласи я на размер 25 x 25 cm и я подготви по същия начин. Повтори начина на приготвяне на тестото и за горния етаж и печи 45 – 50 min в предварително загрята на 170° C фурна. Остави блата да изстине.

5. За крема разбий 200 ml прясно мляко, 50 g захар и 3 пакетчета пудинг. Натроши 200 g марципан и го пасирай в 800 ml прясно мляко, а после кипни сместа при непрекъснато бъркане. Добави разбития пудинг и продължи да вариш при непрекъснато бъркане до готовност на пудинга. Изсипи го в купа, постави веднага върху повърхността фолио за свежо съхранение и остави напълно да изстине. Повтори процедурата още два пъти.

6. За масления крем разбий 375 g масло и 175 g пудра захар с 1/2 ампула есенция горчив бадем, докато се получи гъст, светъл крем. Добави лъжица по лъжица половината от изстиналия пудинг, като разбъркваш с движения отдолу нагоре. Повтори още веднъж процедурата. Отдели си четвърт от масления крем за украсата.

7. Почисти и измий ягодите, нарежи ги на тънки шайби и остави настрана крайчетата.

8. Разрежи всеки блат на две. Сложи долния блат от долния етаж върху голям поднос или дъска. Намажи го с приблизително 6 с.л. маслен крем. Постави втория блат от долния етаж отгоре и покрий от всички страни с маслен крем. Повтори процедурата и с горния етаж, след което го постави центрирано върху долния етаж (това се получава най-добре с помощта на втори човек).

9. Облепи отстрани двата етажа с плътно наредени една до друга ягодови шайби. Постави заделения за целта крем в шприц с торбичка и накрайник звезда и шприцовай плътни точки в горния кант на долния етаж.

10. Нареди върху горния етаж ягодови шайби със застъпване. След това шприцовай и тук точки от крема около горния кант. С останалия крем можеш да шприцоваш по желание сърце или инициали върху ягодите и евентуално да декорираш с малки розови цветове или захарна украса. Сервирай с тортата останалите ягоди, както и оставените настрана крайчета от нарязването им.

 

Съвети:

Приготви двата етажа и пудинга от предния ден, за да може всичко да изстине много добре. Можеш да приготвиш предварително и масления крем и да го оставиш за няколко часа в хладилник, преди да го използваш.

Ако не разполагаш с голям домакински уред за масления крем и работиш с ръчен миксер, приготви го на три порции, защото количествата са прекалено големи за възможностите на миксера.