Запечени картофи със сос „Болонезе“ и моцарела

  • 01ч30м
  • Средно трудна
  • 2 бр.
продукти

400 g картофи ½ глава лук 2 скилидки чесън 200 g кайма Порция свежест 100 ml червено вино 1 морков 425 ml консерва белени домати Nostia 200 g доматен сос Combino 10-15 листа босилек 250 g моцарела Lovilio 200 g заквасена сметана 20% Pilos ¼ връзка копър ¼ връзка магданоз 20 стръка див лук (може да се замени с див чесън) 50 ml зехтин Promienna сол черен пипер

начин на приготвяне

1. Свари и обели картофите (нека са сварени на 90%, за да не станат на пюре при последващото запичане). Нарежи ги на равни кубчета
2. Междувременно загрей 30 ml зехтин в тиган и задуши лука, чесъна и морковите, нарязани на ситно. Щом омекнат, добави каймата и когато се запържи, долей виното. Остави да се редуцира
3. Добави белените домати и задуши отново, след което добави доматения сос и разбъркай
4. Поръси с пресен босилек
5. Овкуси със сол и черен пипер и готви соса „Болонезе“ под похлупак около 30 min
6. Прехвърли картофите в тавичка, намазнена с малко зехтин, и добави соса отгоре
7. Покрий ястието с моцарела (настъргана или нарязана) и запечи за десетина минути в предварително загрята на 220°С градуса фурна, докато сиренето се разтопи
8. През това време в купа постави заквасената сметана и ситно нарязаните билки – копъра, магданоза и дивия лук. Разбъркай добре
9. Овкуси със сол, черен пипер и малко зехтин и поднеси соса към картофите