Пълнен шаран с маслини, изпечен в тесто

  • 02ч30м
  • Средно трудна
  • 4 бр.
продукти

400 g брашно Castello 1 шаран (около 2 kg) 1 ч.л. сода за хляб 1 ч.л. сол 200 ml вода 2 скилидки чесън 1 голяма глава лук 2 моркова 200 g зелени маслини без костилки* 20 – 30 листа босилек 60 – 70 ml зехтин Promienna 1 жълтък 20 g немско масло Pilos сол черен пипер морска сол 1 с.л. сусам (по желание)

начин на приготвяне

1. Смеси брашното, содата и 1 ч.л. сол и разбъркай добре. Добави около 30 – 40 ml зехтин и 200 ml вода и замеси, докато стане меко тесто. Остави го в намазнена купа да втаса за около 20 min
2. В тенджера или дълбок тиган загрей 30 ml зехтин и задуши ситно нарязаните лук и  чесън, заедно с настърганите моркови. Овкуси със сол и черен пипер. Прибави зелените маслини, предварително нарязани на шайби, и задуши. След това прибави пресния босилек и овкуси със сол и черен пипер. Свали плънката от котлона и я остави да изстива
3. Овкуси шарана със сол и черен пипер отвън и отвътре. Напълни го с плънката
4. След като тестото втаса, го разточи и го постави в подходяща тава, като оставиш половината от тестото извън тавата. Постави рибата в тестото и я завий добре
5. Притисни краищата на тестото, за да го затвориш добре, и направи малки дупчици с вилица, за да излиза горещият въздух по време на печенето
6. Поръси с морска сол и печи час – час и половина (в зависимост от размера на шарана) в предварително загрята на 180°С фурна. Преди последните 10 – 15 min от печенето извади шарана и намажи тестото със смес от разбития жълтък и разтопеното масло. По желание може да поръсиш и с малко сусам

*По желание маслините може да са натурални или с чушка, бадем или аншоа