Верига от любими рецепти
Агнешка курбан чорба с манатарки от Еленския Балкан по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
В търсене на родния вкус тази пролет шеф Манчев стигна до с. Балуци в Еленския Балкан. Рецептата за агнешката курбан чорба с манатарки му сподели Гинка Радева, която разказва, че в тоя край супата традиционно се приготвя по Гергьовден. По думите ѝ свежестта идва оттам, че ястието съчетава вкуса на прясно агнешко, гъби и свежи подправки.

Съставки

агнешка предна четвъртина агнешка предна четвъртина400 g g
манатарки манатарка150 g g
печурки печурка100 g g
моркови морков100 g g
лук лук
(стар)
50 g g
пресен лук пресен лук1 връзка връзка
чесън чесън
(пресен)
0,5 връзка връзка
магданоз магданоз0,25 връзка връзка
домати домат100 g g
ориз ориз1 с.л. с.л.
мащерка мащерка
джоджен джоджен
олио олио100 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
жълтъци жълтък
(за застройката)
2 бр. бр.

Агнешка курбан чорба с манатарки от Еленския Балкан

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(35)

Начин на приготвяне

Обезкостяваме, нарязваме и сваряваме агнешкото за 1,30 h до готовност. Прецеждаме го от бульона го и нарязваме на дребни парченца.
Задушаваме в олио лука и моркова, нарязани на дребно. Към тях прибавяме нарязаните манатарки и печурки, сол и черен пипер. Заливаме всичко с бульона и оставяме да поври за 10 min., след което добавяме и накълцаното агнешко.
След още 5 min. добавяме ориза, обеления и нарязан на ситно домат, чесън, мащерка, магданоз и джоджен. Оставяме, докато оризът се свари.
Разбиваме 2 жълтъка с малко сол в купичка и добавяме 1 черпак от бульона, докато бъркаме енергично. Когато се разбият добре, слагаме застройката в супата и разбъркваме.
Сервираме с пресен магданоз.