
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
агнешка задна четвъртина
агнешка задна четвъртина (или предна) | 2,4 kg kg | ||
лук лук | 1 глави глава | ||
моркови морков | 1 | ||
червени чушки червена чушка | 1 | ||
домати домат | 1 | ||
бамя бамя | 50 g g | ||
грах грах | 50 g g | ||
зелен боб зелен боб | 50 g g | ||
магданоз магданоз | 1 връзка връзка | ||
чесън чесън | 1 скилидки скилидка | ||
слънчогледово олио слънчогледово олио | 50 ml ml | ||
джоджен джоджен | 0,25 връзка връзка | ||
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 500 -700 ml ml | ||
жълтъци жълтък | 2 | ||
брашно брашно | 50 g g | ||
див лук див лук | 10 g g | ||
биволско кисело мляко биволско кисело мляко | |||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
пушен червен пипер пушен червен пипер | 1 ч.л. ч.л. |
Агнешки гювеч по шопски
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Обезкостяваме месото с помощта на остър нож и го нарязваме на парчета. Овкусяваме го със сол, черен и червен пипер и го запечатваме на сух тиган, без мазнина.
В отделна тенджера задушаваме зеленчуците в загрятото олио - първо слагаме лука и моркова и след това прибавяме останалите, като предварително обелваме домата и отстраняваме семките му.
Овкусяваме задушените зеленчуци със сол, черен пипер, накълцания чесън и нарязания джоджен, след което ги поставяме заедно с месото в гювеч и доливаме зеленчуковия бульон.
Поставяме гювеча в студена фурна и я включваме на 180° С. Печем два часа и половина - три.
Разбиваме жълтъците с биволското мляко и брашното и с тази смес заливаме готовия гювеч, след което го допичаме за 10 min на 180 - 200° С. Поднасяме ястието, поръсено със ситно нарязан див лук и пушен червен пипер.