Верига от любими рецепти
Агнешки гювеч по шопски

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина
(или предна)
2,4 kg kg
лук лук1 глави глава
моркови морков1
червени чушки червена чушка1
домати домат1
бамя бамя50 g g
грах грах50 g g
зелен боб зелен боб50 g g
магданоз магданоз1 връзка връзка
чесън чесън1 скилидки скилидка
слънчогледово олио слънчогледово олио50 ml ml
джоджен джоджен0,25 връзка връзка
зеленчуков бульон зеленчуков бульон500 - 700 ml ml
жълтъци жълтък2
брашно брашно50 g g
див лук див лук10 g g
биволско кисело мляко биволско кисело мляко
сол сол
черен пипер черен пипер
пушен червен пипер пушен червен пипер1 ч.л. ч.л.

Агнешки гювеч по шопски

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:30 h
(7)

Начин на приготвяне

Обезкостяваме месото с помощта на остър нож и го нарязваме на парчета. Овкусяваме го със сол, черен и червен пипер и го запечатваме на сух тиган, без мазнина.

В отделна тенджера задушаваме зеленчуците в загрятото олио - първо слагаме лука и моркова и след това прибавяме останалите, като предварително обелваме домата и отстраняваме семките му.

Овкусяваме задушените зеленчуци със сол, черен пипер, накълцания чесън и нарязания джоджен, след което ги поставяме заедно с месото в гювеч и доливаме зеленчуковия бульон.

Поставяме гювеча в студена фурна и я включваме на 180° С. Печем два часа и половина - три.

Разбиваме жълтъците с биволското мляко и брашното и с тази смес заливаме готовия гювеч, след което го допичаме за 10 min на 180 - 200° С. Поднасяме ястието, поръсено със ситно нарязан див лук и пушен червен пипер.