Верига от любими рецепти
Агнешки котлети със салвия и балканско ризото

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Ястие, което е фокусирано върху индивидуалната порция, лесно и почти няма какво да му се сбърка.

Съставки

агнешки котлет с ребра агнешки котлет с ребра2 - 2,4 kg kg
лук лук2 глави глава
салвия салвия10 листа лист
ориз ориз300 g g
телешки бульон телешки бульон
(или агнешки)
1 l l
бяло вино бяло вино100 ml ml
чери домати чери домат200 g g
печурки печурка200 g g
чесън чесън3 - 4 скилидки скилидка
краве масло краве масло50 g g
олио олио
сол сол
черен пипер черен пипер

Агнешки котлети със салвия и балканско ризото

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(22)

Начин на приготвяне

Разфасоваме агнешкото с помощта на сатър или остър нож, като прерязваме между ребрата и оформяме котлети. За да се приготвят бързо и да са сочни, дебелината им трябва да бъде около 1 – 1.5 cm.

Овкусяваме със сол и пипер и ги запържваме за по 2 – 3 min от всяка страна в нагорещен тиган с олио. След това добавяме прясната салвия.

Оставяме котлетите, покрити със салвията, да починат и прехвърляме мазнината в тенджера.

В тази мазнина запържваме лука, гъбите и чесъна, нарязан на ситно. Добавяме ориза и готвим, докато не стане кристален. Към него сипваме бялото вино, доматите и черпак бульон, като разбъркваме добре, докато ориза не се сготви. Той трябва да остане леко хрупкав – „ал денте“ или в превод от италиански да се лепи по зъбите. 

При бавното готвене доматите ще се пюрират и ще придадат вкус на цялото ризото. На финала добавяме маслото и разбъркваме още веднъж.

Сервираме агнешките котлети с т.нар. „балканско ризото“ с чери домати, гъби и чесън.

Ако агнешкото е било приготвено предварително и съхранявано в хладилник, затопляме във фурна за 10 min на 180° C.