Верига от любими рецепти
Агнешко печено по касапски от кюстендилско по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Шеф Манчев се среща с Николай Колев в село Цървеняно, обл. Кюстендил, за да открие как по тези места приготвят агнешкото по Гергьовден. Николай е собственик на ресторант и магазин и самият той отглежда овце от над 20 години. Затова и рецептата му за агнешко печено с дреболии в гювеч по касапски е изпробвана и автентична. А по думите му, е идеална за празниците.

Съставки

агнешка предна четвъртина агнешка предна четвъртина1 бр. бр.
агнешки дреболии агнешки дреболии
(300 g дробчета, 50 g бял дроб)
350 g g
ориз ориз100 g g
лук лук
(стар)
50 g g
пресен лук пресен лук2 връзка връзка
джоджен джоджен1 връзка връзка
магданоз магданоз0,5 връзка връзка
чесън чесън
(пресен)
1 връзка връзка
печурки печурка200 g g
сланина сланина50 g g
бири бира100 ml ml
олио олио100 ml ml
краве масло краве масло50 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Агнешко печено по касапски от кюстендилско

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(30)

Начин на приготвяне

Нарязваме агнешката четвъртина на големи кубчета и овкусяваме със сол, черен, червен пипер и масло. Втриваме всички подправки и маслото в месото и го запечатваме на тиган, докато хване коричка. След това го прехвърляме в гювеча.

Отделно почистваме дреболиите, нарязваме ги и ги сваряваме за 15 min, като запазваме бульона. Сотираме ги на тиган заедно с малко бульон и ги добавяме в гювеча към агнешкото.

През това време нарязваме на дребни кубчета лука, чесъна, гъбите и сланината. Задушаваме в тиган всичко заедно, като овкусяваме с черен, червен пипер и сол. Накрая добавяме ориза и бирата. Овкусяваме с малко пресен джоджен.

Изсипваме тази смес при агнешкото и дреболиите. По желание можем да добавим още малко бира или бульон. Затваряме капака на гювеча и печем за 2 h на 180 - 200° С до готовност.

Накрая поръсваме с пресен магданоз и джоджен. По желание поднасяме с кисело овче мляко.