Верига от любими рецепти
Ароматен гугелхупф със сушени плодове

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

кардамон кардамон
(смлян)
0,25 ч.л. ч.л.
кориандър кориандър
(смлян)
0,25 ч.л. ч.л.
канела канела
(на прах)
2 ч.л. ч.л.
бадемови люспи бадемови люспи100 g g
кайсии кайсия
(сушени)
75 g g
стафиди стафида75 g g
ликьор „Амарето“ ликьор „Амарето“3 с.л. с.л.
брашно брашно1 - 2 с.л. с.л.
мазнина мазнина
(за формата)
пудра захар пудра захар
(за наръсване)
алуминиево фолио алуминиево фолио

За тестото

прясно мляко прясно мляко300 ml ml
прясна мая прясна мая1 кубчета кубче
захар захар200 g g
брашно брашно600 g g
сол сол1 щипки щипка
краве масло краве масло150 g g
яйца яйце

Ароматен гугелхупф със сушени плодове

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(21)

Начин на приготвяне

1. Приготви тестото по основната рецепта, като при омесването добави кардамона, кориандъра и 1 ч. л. канела. Остави тестото да втаса, както е указано в рецептата.

2. В това време запечи леко бадемовите стърготини в тиган без мазнина, извади ги и ги остави да изстинат. Нарежи кайсиите на кубчета и ги смеси със стафидите и ликьора Амарето.

3. Разбъркай сместа от сушени плодове и коняк с брашното. Омеси ги с втасалото тесто и бадемовите стърготини.

4. Изсипи тестото в намазнена кръгла форма за кекс с дупка в средата (22 cm Ø) и го остави 30 min покрито да втаса още малко.

5. Печи кекса ок. 50 min в предварително загрята на 180° C фурна. Ако е необходимо, към края на печенето покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много отгоре. Извади кекса, остави го да изстине и го отдели от формата с обръщане.

6. Смеси пудрата захар с останалата канела и поръси кекса.

Съвет:
Подхожда си със сметана и компот от череши.

Гугелхупф* е вид кръгъл кекс, традиционен за Австрия, Швейцария и Германия