Верига от любими рецепти
Баклава от ябълки по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

За основата

зелени ябълки зелена ябълка4 бр. бр.
орехи орех100 g g
кафява захар кафява захар100 g g
краве масло краве масло60 g g
канела канела1 ч.л. ч.л.

За сиропа

вода вода100 ml ml
захар захар60 g g
мед мед60 g g
лимони лимон0,5
мента мента2 стръка стрък

Баклава от ябълки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(34)

Начин на приготвяне

Нарязваме ябълките на тънки шайби. В отделен съд разбъркваме орехите, 80 g кафява захар, леко разтопеното масло и канелата.
Намазваме тава с масло и подреждаме един ред ябълки, за да се покрие плътно дъното. Изсипваме сладката смес върху ябълките и леко притискаме. Отгоре подреждаме още един слой плодове, за да покрием пълнежа. Накрая поръсваме с остатъка от кафявата захар, за да се карамелизира във фурната. Печем на 180° C за 30 минути.
Междувременно приготвяме сироп от захарта, меда, сока от лимона, водата и стръкчетата мента, като ги варим в тенджера до сгъстяване. Щом е готов, поливаме обилно изпечената баклава от ябълки.

Интересно: Баклавата е древен десерт с неясен произход, характерен за държавите от Близкия изток, Източното Средиземноморие, Балканите и Кавказ. През XV в. рецептата ѝ е била усъвършенствана в кухните на двореца „Топкапъ“, заради което дълги години е възприемана като султански сладкиш и се е сервирала само на празници. Предложената тук рецепта е подходящ десерт за всеки ден.

Купи в Lidl

Захира ЗахарЗахира Захар
Захира Захар
09.06 - 11.06
ПО-ЕВТИНО
2,69
2,25*лв.
* Предложенията важат за посочения за съответния артикул период. Артикулите могат да бъдат изчерпани преди последния ден на съответната промоция, а тези без ценово намаление - още в първия ден на промоцията. Възможно е някои от артикулите да не са налични във всички разновидности и размери. Артикули без ценово намаление се продават в количества, обичайни за едно домакинство (до 5 артикула или 5 kg на клиент). При артикули с намалени цени намалението важи за до 5 артикула или 5 kg на клиент. Повече информация за характеристиките, състава и суровините на артикулите е налична на опаковките. Лидл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Лидл България си запазва правото на промяна в цените. Декорацията към продуктите не е включена в тяхната цена. Всички цени са в лева, с включен ДДС.