Верига от любими рецепти
Бански чомлек

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

свински джолан свински джолан1,5 kg kg
олио олио50 ml ml
моркови морков3 бр. бр.
картофи картоф4 бр. бр.
печурки печурка200 g g
червен пипер червен пипер2 с.л. с.л.
червено вино червено вино200 ml ml
телешки бульон телешки бульон500 ml ml
дафинов лист дафинов лист5 бр. бр.
бахар бахар3 - 4 зърна зърно
черен пипер черен пипер
(на зърна)
1 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Бански чомлек

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:30 h
(41)

Начин на приготвяне

Овкусяваме джолана със сол и черен пипер и го запечатваме от всички страни в загрятото олио. Поставяме го в глинен съд или в съд за печене с похлупак.
Добавяме зеленчуците, нарязани на еднакви големи парчета. Овкусяваме с подправките и виното. В олиото от запечатаното месо слагаме червен пипер, правим лека запръжка, добавяме вода, за да стане на сос, и щом заври, го изсипваме при месото. Доливаме телешкия бульон или вода, колкото да се покрият зеленчуците. 
Ако нямаме съд с капак, покриваме с фолио и печем в незагрята фурна на 160° C за 3 h под похлупак, а накрая махаме капака или фолиото и оставяме да се допече за още 1 h.

Интересно: Името на това ястие идва от турската дума „чомлек“, която означава глинен съд за готвене (гърне), в какъвто по традиция се готви чомлекът. Готвенето в глинен съд е познато на всички българи. Представената тук рецепта е заимствана от Пиринския край. В нея задължително се използва месо с кокал, например телешки или свински джолан.