
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
свински джолан свински джолан | 1,5 kg kg | ||
олио олио | 50 ml ml | ||
моркови морков | 3 бр. бр. | ||
картофи картоф | 4 бр. бр. | ||
печурки печурка | 200 g g | ||
червен пипер червен пипер | 2 с.л. с.л. | ||
червено вино червено вино | 200 ml ml | ||
телешки бульон телешки бульон | 500 ml ml | ||
дафинов лист дафинов лист | 5 бр. бр. | ||
бахар бахар | 3 - 4 зърна зърно | ||
черен пипер
черен пипер (на зърна) | 1 ч.л. ч.л. | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
Create new shopping listБански чомлек
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Овкусяваме джолана със сол и черен пипер и го запечатваме от всички страни в загрятото олио. Поставяме го в глинен съд или в съд за печене с похлупак.
Добавяме зеленчуците, нарязани на еднакви големи парчета. Овкусяваме с подправките и виното. В олиото от запечатаното месо слагаме червен пипер, правим лека запръжка, добавяме вода, за да стане на сос, и щом заври, го изсипваме при месото. Доливаме телешкия бульон или вода, колкото да се покрият зеленчуците.
Ако нямаме съд с капак, покриваме с фолио и печем в незагрята фурна на 160° C за 3 h под похлупак, а накрая махаме капака или фолиото и оставяме да се допече за още 1 h.
Интересно: Името на това ястие идва от турската дума „чомлек“, която означава глинен съд за готвене (гърне), в какъвто по традиция се готви чомлекът. Готвенето в глинен съд е познато на всички българи. Представената тук рецепта е заимствана от Пиринския край. В нея задължително се използва месо с кокал, например телешки или свински джолан.