
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listБански чомлек
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Овкусяваме джолана със сол и черен пипер и го запечатваме от всички страни в загрятото олио. Поставяме го в глинен съд или в съд за печене с похлупак.
Добавяме зеленчуците, нарязани на еднакви големи парчета. Овкусяваме с подправките и виното. В олиото от запечатаното месо слагаме червен пипер, правим лека запръжка, добавяме вода, за да стане на сос, и щом заври, го изсипваме при месото. Доливаме телешкия бульон или вода, колкото да се покрият зеленчуците.
Ако нямаме съд с капак, покриваме с фолио и печем в незагрята фурна на 160° C за 3 h под похлупак, а накрая махаме капака или фолиото и оставяме да се допече за още 1 h.
Интересно: Името на това ястие идва от турската дума „чомлек“, която означава глинен съд за готвене (гърне), в какъвто по традиция се готви чомлекът. Готвенето в глинен съд е познато на всички българи. Представената тук рецепта е заимствана от Пиринския край. В нея задължително се използва месо с кокал, например телешки или свински джолан.