Верига от любими рецепти
Боб чорба по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

боб боб400 g g
моркови морков3 бр. бр.
лук лук1 глави глава
целина целина
(от главата)
200 g g
зелени чушки зелена чушка1 бр. бр.
червени чушки червена чушка1 бр. бр.
домати домат2 бр. бр.
олио олио30 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
джоджен джоджен
(пресен)
2 стръка стрък
магданоз магданоз
(пресен)
7 - 8 стръка стрък

Боб чорба

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(14)

Начин на приготвяне

Измития зрял боб киснем във вода за 7 - 8 часа. После го заливаме с 3 l студена вода и го оставяме да ври на тих огън.
След завиране до полуготовност слагаме олиото, добавяме лука, нарязан на дребно, морковите, целината и чушките - на кубчета.
След като поври около 30 минути, овкусяваме с малко джоджен, сол и черен пипер. Щом бобът се свари, прибавяме доматите, предварително почистени от семките и люспите и нарязани на кубчета.
Отгоре поръсваме с магданоз и още малко пресен джоджен.

Интересно: В миналото бобът присъствал почти ежедневно в менюто на нашите прабаби и дядовци. Готвели го на чорби и яхнии, а на някои календарни празници правели т.нар. трит боб - сварявали зърната до размекване, прецеждали ги, след което ги стривали с опакото на дървена лъжица. Слагали в получената каша малко от водата от варенето и овкусявали само с джоджен и люта чушка.