
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеБоб чорба
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измития зрял боб киснем във вода за 7 - 8 часа. После го заливаме с 3 l студена вода и го оставяме да ври на тих огън.
След завиране до полуготовност слагаме олиото, добавяме лука, нарязан на дребно, морковите, целината и чушките - на кубчета.
След като поври около 30 минути, овкусяваме с малко джоджен, сол и черен пипер. Щом бобът се свари, прибавяме доматите, предварително почистени от семките и люспите и нарязани на кубчета.
Отгоре поръсваме с магданоз и още малко пресен джоджен.
Интересно: В миналото бобът присъствал почти ежедневно в менюто на нашите прабаби и дядовци. Готвели го на чорби и яхнии, а на някои календарни празници правели т.нар. трит боб - сварявали зърната до размекване, прецеждали ги, след което ги стривали с опакото на дървена лъжица. Слагали в получената каша малко от водата от варенето и овкусявали само с джоджен и люта чушка.