Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
боб боб | 400 g g | |
моркови морков | 3 бр. бр. | |
лук лук | 1 глави глава | |
целина
целина (от главата) | 200 g g | |
зелени чушки зелена чушка | 1 бр. бр. | |
червени чушки червена чушка | 1 бр. бр. | |
домати домат | 2 бр. бр. | |
олио олио | 30 ml ml | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер | ||
джоджен
джоджен (пресен) | 2 стръка стрък | |
магданоз
магданоз (пресен) | 7 - 8 стръка стрък |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listБоб чорба
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измития зрял боб киснем във вода за 7 - 8 часа. После го заливаме с 3 l студена вода и го оставяме да ври на тих огън.
След завиране до полуготовност слагаме олиото, добавяме лука, нарязан на дребно, морковите, целината и чушките - на кубчета.
След като поври около 30 минути, овкусяваме с малко джоджен, сол и черен пипер. Щом бобът се свари, прибавяме доматите, предварително почистени от семките и люспите и нарязани на кубчета.
Отгоре поръсваме с магданоз и още малко пресен джоджен.
Интересно: В миналото бобът присъствал почти ежедневно в менюто на нашите прабаби и дядовци. Готвели го на чорби и яхнии, а на някои календарни празници правели т.нар. трит боб - сварявали зърната до размекване, прецеждали ги, след което ги стривали с опакото на дървена лъжица. Слагали в получената каша малко от водата от варенето и овкусявали само с джоджен и люта чушка.