
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
лук лук | 300 g g | ||
корени от джинджифил корен от джинджифил | 50 g g | ||
мирабели мирабела | 500 g g | ||
круши круша | 500 g g | ||
сушенo лютo чушле сушенo лютo чушле | 2 | ||
бахар бахар | 3 зърна зърно | ||
плод от хвойна плод от хвойна | 3 | ||
сол сол | |||
ябълков оцет ябълков оцет | 150 - 175 ml ml | ||
захар захар | 200 g g | ||
червен пипер
червен пипер (лют) |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЧътни от мирабели и круши
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Обелваме лука и корена джинджифил и ги нарязваме, лука на ивици, а джинджифила на фини кубчета. Измиваме мирабелите и отстраняваме костилките. Обелваме крушите, отстраняваме семките, нарязваме ги заедно с мирабелите на кубчета. Начукваме на едро лютите чушки, плодовете от хвойна и бахара и ги слагаме във филтъра за чай. Кипваме всичко с 2 ч.л. сол и варим 3 - 5 min.
2. Добавяме 150 ml оцет и захар и варим 15 min под капак. След това махаме капака и варим още 20 - 25 min, като в началото разбъркваме от време на време, а към края често. Когато чътнито започне да се сгъстява, отстраняваме филтъра за чай с подправките и овкусяваме ястието с оцет, сол и евентуално лют червен пипер.
3. Разсипваме сместа веднага в чисти, изплакнати с гореща вода буркани, като пълним до ръба. Затваряме добре бурканите и ги оставяме да изстинат. Чътнито е вкусно с гриловани ястия, индийски ястия или с плато със сирена.
Чътни е вид индийско ястие, подобно на лютеница, но с различни плодове