Верига от любими рецепти
Чийзкейк със сьомга

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

пушена сьомга пушена сьомга200 g g
филета от сьомга филе от сьомга
(прясно)
200 g g
крем сирене крем сирене300 g g
краве масло краве масло50 g g
мащерка мащерка2 стръка стрък
копър копър0,5 връзка връзка
див лук див лук1 връзка връзка
лимонов сок лимонов сок
(и кората)
1
маслиново масло маслиново масло20 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Чийзкейк със сьомга

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(16)

Начин на приготвяне

Овкусяваме филето от сьомга със сол, черен пипер и маслиново масло. Увиваме го в алуминиево фолио и го печем 20 минути в предварително загрята на 180°С фурна. След като го извадим, го оставяме да изстине, накъсваме го на парченца и го смесваме в купа заедно с нарязаната на тънки ленти пушена сьомга. Оставяме рибата в хладилник за около 30 минути.През това време в блендер смиламе крeкерите до получаване на много фини трохи. След това ги смесваме с мащерката и предварително разтопеното масло и объркваме добре. От така приготвеното тесто оформяме равномерен тънък блат и го разстиламе на дъното на кръгла форма за печене с диаметър 25 - 30 cm. За предпочитане е формата да бъде със свалящи се стени, за да е по-лесно изваждането впоследствие. Печем соления блат 10 минути в загрята на 180°С фурна. Към охладената сьомга прибавяме крем сиренето и нарязаните на ситно копър и див лук. Разбъркваме добре и подправяме с кората и сока на изцедения лимон, сол и черен пипер, след което отново разбъркваме.Когато блатът напълно изстине, нанасяме готовата смес равномерно върху него и оставяме поне за два часа в хладилник, за да стегне добре.

Как да сервираме:
Поднасяме чийзкейка като предястие, украсен със стрък пресен копър. За пълна наслада го комбинираме с чаша ризлинг.