Верига от любими рецепти
Чукано червено цвекло и телешко месо в глинен съд

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

телешки стекове телешки стек800 g g
червен пипер червен пипер2 с.л. с.л.
телешки бульон телешки бульон1 l l
червено цвекло червено цвекло4 глави глава
люти чушки люта чушка3 - 4 бр. бр.
чесън чесън10 скилидки скилидка
лук лук3 глави глава
олио олио30 - 40 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Чукано червено цвекло и телешко месо в глинен съд

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:30 h
(7)

Начин на приготвяне

Осоляваме телешкото и го запържваме в тенджера от всички страни до златисто. Режем лука на едро и го слагаме при месото в тенджерата. Добавяме червения пипер и телешкия бульон. Щом заври, преместваме цялата смес в глинен съд и печем във фурна за 3 часа на 180° C с похлупак, а после още 30 минути без похлупак.
В същата фурна за същото време изпичаме и необеленото цвекло в отделна тава или обвиваме всяка глава в алуминиево фолио и ги поставяме около глинения съд. Ако използваме готово сварено цвекло, го добавяме в отделен съд към края на готвенето на телешкото, за да се запече леко. Когато изстине, го обелваме и леко го намачкваме в саханче с чесън, сол, олио и с лютите чушки. 
Поднасяме цвеклото като основа, а върху него поставяме телешкото месо.

Интересно: Червеното цвекло е било силно разпространена кореноплодна култура по нашите земи заедно с ряпата и гулията. Нашите прабаби го наричали чукундур. От него са правели както туршии, така и петмез, през зимата са го пекли и в жарта на домашните огнища.