
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЦяла патица с ябълков фреш и пащърнак върху чътни от смокиня и кленов сироп
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1) Вземи изчистената патица и я осоли хубаво, като бодеш с дървен шиш бутчетата и кожата. Поръси 50 g маслото с 1 ч.л. червен пипер Родна стряха, разбъркай ги хубаво и намажи патицата с получената смес.
2) Почисти и обели пащърнака, морковите и половината ябълки и ги нарежи на големи кубчета в една тава.
3) Изцеди сок от другата половина ябълки.
4) Сложи в дълбока тава ябълките и зеленчуците, поръси с чесън, сол и пипер и два стръка розмарин. Сложи отгоре патицата, а после сипи ябълковия сок, сипи 2 l зеленчуков бульон и сложи във фурната. Печи около 2 часа на температура 160 - 180⁰C.
6) Сложи 50 g масло в тенджера. Обели лука, нарежи го на големи полумесеци и го добави при маслото и ги задуши. Разбъркай хубаво и прибави смокините и десертното вино. Подправи с лютия червен пипер и кленовия сироп и завърши с 4 стръка мащерка.
7) Когато патицата се изпече, вземи соса и го пасирай и прецеди.
8) Подреди в чинията чътнито, а върху него патешкото. Полей със сос и сложи стръкче мащерка отгоре. Добър апетит!