
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цели патици цяла патица | 1 | |
лук
лук (стар) | 500 g g | |
смокини смокиня | 150 g g | |
десертно вино десертно вино | 50 ml ml | |
краве масло краве масло | 100 g g | |
моркови морков | 100 g g | |
пащърнак пащърнак | 200 g g | |
ябълки ябълка | 1 kg kg | |
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 2 l l | |
кленов сироп кленов сироп | 5 ml ml | |
чесън чесън | 10 g g | |
розмарин розмарин | 2 стръка стрък | |
мащерка мащерка | 4 стръка стрък | |
червен пипер
червен пипер (лют) | 1 g g | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listЦяла патица с ябълков фреш и пащърнак върху чътни от смокиня и кленов сироп
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1) Вземи изчистената патица и я осоли хубаво, като бодеш с дървен шиш бутчетата и кожата. Поръси 50 g маслото с 1 ч.л. червен пипер Родна стряха, разбъркай ги хубаво и намажи патицата с получената смес.
2) Почисти и обели пащърнака, морковите и половината ябълки и ги нарежи на големи кубчета в една тава.
3) Изцеди сок от другата половина ябълки.
4) Сложи в дълбока тава ябълките и зеленчуците, поръси с чесън, сол и пипер и два стръка розмарин. Сложи отгоре патицата, а после сипи ябълковия сок, сипи 2 l зеленчуков бульон и сложи във фурната. Печи около 2 часа на температура 160 - 180⁰C.
6) Сложи 50 g масло в тенджера. Обели лука, нарежи го на големи полумесеци и го добави при маслото и ги задуши. Разбъркай хубаво и прибави смокините и десертното вино. Подправи с лютия червен пипер и кленовия сироп и завърши с 4 стръка мащерка.
7) Когато патицата се изпече, вземи соса и го пасирай и прецеди.
8) Подреди в чинията чътнито, а върху него патешкото. Полей със сос и сложи стръкче мащерка отгоре. Добър апетит!