
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
телешки стекове
телешки стек (Денвър стек) | 1 |
За картофите:
картофи картоф | 3 | ||
олио олио | |||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
червен пипер
червен пипер (пушен) |
За соса:
чесън чесън | 1 глави глава | ||
краве масло краве масло | 100 g g | ||
розмарин розмарин | 1 стръка стрък | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеДенвър стек с гарнитура от късан, пържен картоф с пушен пипер и чесново масло
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Овкусяваме стека със сол и черен пипер и го приготвяме на силно загрят тиган с растителна мазнина според предпочитанията си*. Вадим го и го оставяме да почине поне 5 минути.
Изпечените във фолио цели картофи накъсваме на парчета. Овкусяваме ги със сол и ги пържим във фритюрник или тенджера с олио. Изваждаме ги и докато са още топли и мазни ги поръсваме с пушен пипер, сол и черен пипер.
За чесновото масло: Изпичаме предварително във фурна за около 30 min глава чесън, увита във фолио. Изстискваме скилидките, запържваме ги в маслото, заедно с розмарина и овкусяваме със сол и пипер.
Намазваме стека с чесновото масло и го слагаме за кратко във фурната, докато маслото се разтопи.
Сервираме стека на слайсове, гарниран с пържените картофи.
*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.